Gili-Trawangan is omringd door witte zandstranden, gezellig bars en heerlijke Warungs. Het is het grootste en populairste eiland van de drie. Wat is er te doen? Er worden veel water excursies zoals snorkelen en duiken aangeboden. Het eiland staat hiervoor bekend om de mooiste plekken. Ook kan je het eiland rond fietsen. Je geniet ondertussen van de prachtige omgeving. Klik hier om de omgeving te ontdekken via beeldmateriaal.

Accommodatie villa Gili Trawangan

Accommodatie

De boot vanaf Bangsal doet er ongeveer twintig minuten over om bij Trawangan te komen. Op blote voeten, met mijn koffer in de hand, stond ik om mij heen te kijken waar ik naartoe wilde. Hier kwam ik al gauw achter de aardige bevolking van Trawangan. Door de eigenaar van een duikschool werd ik geïnformeerd over een nieuw verblijf.

Katara Gili

Het zit in het midden van het eiland in het rustige gedeelte. Het is na een grote verbouwing eind 2021 open gegaan. Hier heb ik uiteindelijk drie nachten geboekt en later zelfs een nacht bijgeboekt. Het is een goed onderhouden accommodatie met huisjes, hotel kamers en een zwembad. Het personeel is erg aardig, behulpzaam en zorgen voor een lekker ontbijt. 

 

Accommodatie villa Gili Trawangan

Don't

Op het internet wordt veel aangegeven dat er een bunker is op een heuvel ten zuiden van het eiland. Deze bunker werd tijdens de tweede wereldoorlog doorJapanners bezet als gevangenis van het eiland. Erg interessant dus. Echter jaren geleden werd deze bunker van de heuvel naar de moskee verplaatst. Neem niet zoals ik drie dagen de moeite om de bunker op de heuvel te zoeken.

Zonsondergang

Een favoriet tijdens het reizen is de zonsondergang bekijken. Het blijft een prachtig beeld van hoe de zon onder gaat. Op welke plek je ook bent, met of zonder bewolking.

In Trawangan kan je de zonsondergang kijken aan de Oost-kust. Je kan dit b.v. als afsluiter van je fiets route doen. Hier aan de kust zijn een aantal cafe’s met zitzakken op het strand. Onder het genot van een Bintang en wat lekkers kan je de zon onder zien gaan. 

Water Excursies

Wat misschien niet gelijk in je opkomt is een kano. Zin in een avontuur? Dan raad ik aan om een kano te gaan huren. Je kanoot zelf naar het middelste eiland, Meno. Je neemt pauze op het midden van de oceaan met de bergen van Lombok op de achtergrond. Hoe gaaf is dat!

Wat waarschijnlijk wel gelijk in je op komt is snorkelen. Dan ben je hier absoluut op het juiste eiland! Er zijn hiervoor een aantal mogelijkheden. Rondom het eiland zijn een aantal snorkel plekken. Hier kan je heen met de publieke boot, privé boot of lopends vanaf de kust de zee in. 

Movie Night

Een film kijken via een groot scherm, onder de sterren en op het strand van een Gili eiland. Dit moet je écht gedaan hebben! Dit kan je doen bij Aston Sunset Beach. Het ligt aan de Oost-kust van het eiland. Het is een resort dat elke avond in de week een Movie Night organiseert. Dit is geheel gratis. Voor het resort staat een groot bord met posters van de films die ze draaien. Elke avond zijn er andere films. Om 19:00 uur starten ze met een kinderfilm en om 21:00 uur de film voor volwassenen. Het concept is erg leuk. Er is een gedeelte waar je tijdens de film kan dineren. Ben je hier klaar mee? Dan verplaatst je jezelf lekker op een van de zitzakken voor het grote scherm. Ook hier kan je nog een drankje en een snack bestellen. Het leuke is dat je hier vanaf je accommodatie op de fiets heen kan gaan. Dit geeft een enorm thuis gevoel. 

Fietsen op Gili Trawangan

Fietsen

De Gili-Eilanden zijn een groot verschil met andere Indonesische eilanden. Nadat je wellicht op Bali of Lombok alles op de scooter hebt gedaan, kan je hier veel dingen op de fiets doen. Dit op zich is al een leuk avontuur. Zodra je vanaf de boot het eiland opstapt zie je veel tentjes die fietsen verhuren. De prijs is ongeveer 30.000 Rupiah per dag – €1,95. Bij de meeste accommodaties bieden ze ook fietsen aan. De prijs blijft hetzelfde. In principe kan je het hele eiland rond fietsen in drie kwartier. Een aantal jaar geleden is er een aardbeving geweest. Dit betekent dat sommigen wegen opengebroken liggen. Hierdoor kan het zijn dat je iets langer onderweg bent. Tijdens het fietsen geniet je van de prachtige omgeving en de leuke tentjes die je tegen komt. Fietsen is nog nooit zo leuk geweest!

Lunch & Dinner

Ook hier ben ik een aantal leuke plekken tegengekomen waar je lekker kan lunchen of dineren. Ik zal een aantal aanraden wat in mijn beleving de beste plekken zijn. De plekken zitten allemaal aan zee, prachtig uitzicht heb je er dus bij!

To-Do Gili Trawangan

Leuke Hotspots

Kayu Cafe

Een leuke koffie tent aan de boulevard van Trawangan. Je hebt de keuze om binnen te zitten of op hun terras op het strand met prachtig uitzicht. Geniet van je koffie met zelfgemaakte cake erbij.

Aston Sunset Beach

Dé plek waar je kan dineren op het strand in combinatie met een movie night. Het eten is heerlijk en de service is erg goed. Na het dineren ga je met je cocktail heerlijk op een zitzak zitten. 

Juku Marlin

Een Warung met het terras op het strand. De menukaart is behoorlijk gevarieerd. Het is de ideale plek om aan te schuiven wanneer je klaar bent met snorkelen. 

Night Market

Place to be! Eten op de gezellige nachtmarkt met keuze uit o.a. vis, kip en rijst. Tijdens dat je zit te genieten van je eten wordt er live muziek gespeeld. Proef hier de sfeer van het eiland leven.

Pink Coco

Is je lievelingskleur roze? Letterlijk alles is hier in roze. Dit is een goede spot voor een foto! Ook heb ze lekker cappuccino, alcoholische dranken en heerlijk eten.