Snorkelen

Wat erg populair is tijdens het reizen is snorkelen. Vind hier de mooiste snorkel plekken rondom Bali en de Gili-Eilanden. Snorkel tussen schildpadden, een statue of door een oud schip heen.
snorkelen met schildpadden Gili Meno

Een excursie wat je absoluut op je to do list moet zetten: snorkelen. Er zijn zoveel snorkel plekken op de wereld. Dit kan je bijna op elke reis bestemming wel doen. Ik heb voornamelijk op Bali en de Gili eilanden gesnorkeld. Elke snorkel plek heeft zijn eigen unieke bijzonderheden. Zet je duikbril op, ga het water in en sta versteld van wat er gebeurt in de onderwaterwereld. 

Tip: Bekijk zelf in welke staat de golven zijn. Het is zonde als je gaat snorkelen met wilde golven. Bekijk ook altijd welke kant de stroming op gaat. Er tegenin zwemmen is erg vermoeiend.

BALI

Sanur

Langs Pantai Sanur zijn er veel water excursies, waaronder snorkelen. Langs het strand zijn een aantal tentjes die dit aanbieden. Je kan altijd bij een aantal informeren en misschien ook onderhandelen. Uiteindelijk komt de prijs vaak op hetzelfde neer. Van te voren zorg je natuurlijk dat je de juiste maat vinnen en snorkel bril hebt. De snorkel plek zit op ongeveer 10 minuten varen van de kust af. In een klein bootje vaar je hier naartoe. Op de plek heb je maximaal een uur om te snorkelen. Je ziet hier het prachtige onderwater leven met allerlei soorten mooie vissen. 

Kosten:

  • 125.000 Rupiah p.p. – €8,16
Lovina

In het Noorden van Bali ligt Lovina. Een schattig vissersdorp en een rustige badplaats met veel strand. Het staat bekend om het zwarte lavazand en de dolfijnen. Je kan je aanmelden voor een excursie dat met zonsopgang de dolfijnen gaan bekijken aan Pantai Lovina. Je wordt om 06:00 verwacht op het strand waar je een vissersbootje in stapt. Met de prachtige zonsopgang om je heen kan je de dolfijnen spotten. Na het spotten wordt je nog naar een snorkelplek gebracht, als het bij je pakket zit. Ook al is het nog vroeg en niet extreem warm, het is de moeite waard om te gaan snorkelen. Vooral wanneer de zee rustig is. Je hebt een voordeel dat er weinig tot geen andere snorkelaars zijn. Dit betekent dat je de snorkel plek voor jezelf hebt!

Kosten:

  • 150.000 Rupiah p.p. – €9,79
Amed

Een ander vissersdorp op Bali is Amed. Dit ligt in het oosten van het eiland. Een aanrader om heen te gaan als je excursies in het water ook geweldig vindt. Naast dat je hier kan duiken, staat snorkelen hier ook zeer bekend. Er zijn genoeg snorkel plekken waar je heen kunt gaan. Mocht je meerdere plekken willen bezoeken kun je het beste een snorkel set voor de hele dag/meerdere dagen huren. Je hoeft geen boot te regelen die je naar de plek brengt omdat het dicht bij de kust ligt. Ideaal dus. Je kan lopends of met de scooter naar de snorkel plek gaan.

Kosten:

  • 40.000 Rupiah p.p. per dag – €2,61
-Japanese Wreck Banning

Een populaire plek om te snorkelen. Het schip ligt op ongeveer 5 meter van de kust. Ideaal dus. Over de geschiedenis van het schip zijn verschillende verhalen. Het is niet duidelijk hoe het schip daar is gekomen en van wie het schip daadwerkelijk is. Dit maakt het extra interessant om dan de schip van zo dichtbij te kunnen bekijken.

-Jemeluk Bay

Een snorkel plek waar het water helder is. Het koraal is er prachtig net als de vissen die er rond zwemmen. Een echte eye-catcher zijn de blauw/paarse zeesterren. Ze zijn gigantisch en bijna op elke meter wel te vinden. Het beste is om via een accommodatie aan het strand de zee in te gaan.
Tip: Weet je van te voren dat je veel excursies in het water gaat doen? Neem een Go Pro camera mee. 

GILI-EILANDEN

Een absolute aanrader om te gaan snorkelen als je op één of meerdere Gili-eilanden bent. De zee is er erg helder. Rondom de eilanden heen zijn er genoeg organisaties die snorkelen aanbieden. Ze bieden een dag excursie snorkelen, maar verhuren ook snorkel sets. Voor een dag excursie

kan je kiezen tussen een privé boot of een public boot. Een privé boot is uiteraard duurder, maar er valt altijd over de prijs te onderhandelen. 

Gili-Trawangan

Wanneer je op Gili-Trawangan aankomt zie je vrijwel gelijk de organisaties staan voor het snorkelen. Ik had voor de excursie gekozen die langs drie snorkel plekken gaat. De excursie duurt in totaal 2,5 uur. Er is ook een Go Pro camera mee. Tijdens het snorkelen worden er foto’s en video’s gemaakt door de begeleiding. Je mag ook zelf de Go Pro camera bij je houden.

Na het passen van de juiste vinnen en bril ga je met twee begeleiders mee in een vissersboot. Op ongeveer tien minuten varen is de eerste plek waar je gaat snorkelen. Ook gelijk de leukste vind ik, namelijk bij de schildpadden. Je bent hier ongeveer drie kwartier aan het snorkelen. De schildpadden zijn er niet constant dus je moet even geduld hebben en wachten. Dit is het uiteindelijk meer dan waard. Erg bijzonder om van zo dichtbij met ze te zwemmen. 

De tweede plek waar je gaat snorkelen is bij de Statues van Gili-Meno. Er staan 48 levensgrote menselijke standbeelden, gevormd in een cirkel. De beelden onder de zeespiegel maken onderdeel uit van het project ‘Nest’. Van beeldhouwer en onderwaterfotograaf Jason DeCaires Taylor. De standbeelden zorgen ervoor dat er koralen op gaan groeien. Hierdoor zwemmen er veel vissen rond de standbeelden. Je kan je voorstellen dat dit ontzettend mooi is wanneer je hier aan het snorkelen bent.

Het laatste plek snorkel je tussen deze beide eilanden in. Het is een rustige plek met ontzettend mooi koraal en vissen die je door het heldere water goed kan zien. 

Kosten:

  • 350.000 Rupiah 2 pers – €22,84

Gili-Air

Op dit eiland is het leuk om meerdere dagen te gaan snorkelen. Een groot voordeel is dat je overal vanaf de kust al kan snorkelen. Vanuit je accommodatie loop je met je snorkel set naar de zee en je avontuur kan gelijk beginnen, ideaal! Zorg altijd dat je van te voren kijkt welke kant de stroming op gaat. Het is makkelijker als de zee je mee neemt naar de andere kant van het eiland. Ook hier was de zee erg helder en kijk je je ogen uit. Er is prachtige koraal, vissen in de mooiste kleuren en opnieuw schildpadden. Het is een cadeautje om in de onderwaterwereld te zijn. 

Kosten:

  • 30.000 Rupiah p.p. per dag – €1,96

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *