Wat te doen in Sanur? Sanur is een bekende toeristenplaats dat aan de zuid-oost kust van Bali ligt. Veel mensen gaan hier naartoe omdat het dichtbij de hoofdstad Denpasar is en de opstapplaats naar de Nusa eilanden hier in de haven is. Deze kustplaats met restaurants en een oude tempel heeft een strand vol kleurrijke vissersboten. Leuk om te wandelen over de boulevard door de ontspannen sfeer die er heerst. De zee is lekker warm, geen golven en genoeg plek aan het strand om te liggen. Lees hieronder over minimaal 10 tips en informatie over Sanur. Klik hier voor beeldmateriaal op Youtube.

Accommodatie Villa in Sanur Bali

Accommodatie

De meeste accommodaties in Sanur liggen direct aan het strand of op een klein loopafstand van het strand. Ben je hiernaar op zoek en wil je rust en privacy? Dan raad ik Sagara Villas and Suites aan. De villa bestaat uit een privézwembad, buiten terras met keuken, slaapkamer, een badkamer met een prachtig bad en een buiten douche.

Sagara Villas and Suites

Ontsnap hier aan de drukke en hectische leven op Bali. Het geluid van zingende vogels in de ochtend terwijl je geniet van een kop koffie en het geluid van water in je privézwembad. De avond ervoor kan je doorgeven wat je wilt als ontbijt en op welk tijdstip je dit wilt ontvangen. In de ochtend wordt je verse ontbijt gebracht door het professionele personeel. Dit is dan toch dé plek waar je kan genieten?!

Accommodatie Villa in Sanur Bali

Snorkelen

Een excursie wat je absoluut op je to do list moet zetten. Elke snorkel plek heeft zijn eigen unieke bijzonderheden. Zet je duikbril op, ga het water in en sta versteld van wat er gebeurt in de onderwaterwereld. Langs Pantai Sanur zijn er veel water excursies, waaronder snorkelen. Langs het strand zijn een aantal tentjes die dit aanbieden. Je kan altijd bij een informeren en misschien ook onderhandelen. Uiteindelijk komt de prijs vaak op hetzelfde neer. Van tevoren zorg je natuurlijk dat je de juiste maat vinnen en snorkel bril hebt. De snorkel plek zit op ongeveer 10 minuten varen van de kust af. In een klein bootje vaar je hier naartoe. Op de plek heb je maximaal een uur om te snorkelen. Je ziet hier het prachtige onderwater leven met allerlei soorten mooie vissen. Lees via de blog verder over de kosten en andere bijzondere snorkel plekken. 

Strand

Er is een lange boulevard dat aan het zandstrand ligt. Door het goed onderhouden wandelpad kan je hier heerlijk langs lopen. Onderweg kom je leuke restaurants, winkeltjes en waterexcursie tegen. Ook zijn er local kraampjes uitgestald met leuke zomer kleding, typische rieten tassen, handdoeken en natuurlijk souvenir spullen. De stranden van Sanur zijn erg toegankelijk en onderhouden. Er is plek zat om te genieten van de zon en het uitzicht. Tegen het eind van de middag wordt de zee eb en zie je langzaam het koraal tevoorschijn komen. Het is interessant om te zien hoe groepen vissers dan meters ver de zee in gaan. 

Weetje: Het strand van Sanur was in 1906 de plaats waar de Nederlanders voor het eerst voet aan wal zetten op Bali.

 

Harbour

In de haven van Sanur is de opstapplaats om o.a. naar de Nusa-eilanden te varen. Je kan op de haven een ticket kopen voor de publieke boot naar Nusa-Penida. Dit kost ongeveer 200.000 Rupiah p.p. – €13. Zodra er genoeg mensen zijn in de ochtend vertrekt de boot. Dit is een rit van veertig minuten. Mocht je dit van plan zijn houdt er dan rekening mee dat het erg druk is bij de Harbour. Er zijn veel taxi’s, locals die hun producten mee vervoeren op de boot en winkels die al vroeg open zijn. Zorg dat je op tijd je tickets haalt bij het loket en bij de boot staat.

Pura Blanjong Tempel

Als geschiedenis jouw aandacht trekt, is dit zeker een bezoek waard. Het vinden van de locatie kan moeilijk zijn dus hier volgt een korte beschrijving. Tegenover een Circle K shop en een Warung, zie je met moeite een kleine steeg. Het beste is om je scooter hier langs de weg te zetten en te voet de steeg door lopen. Aan het eind zie je een soort glazen kast, hier deels onder de grond zit een grote pilaar.

De pilaar is het oudste artefact van Bali en de inscripties beschrijven de heldendaden van Sri Kesari. Dit is een boeddhistische koning van de Sailendra-dynastie. Hierin staan zijn pogingen om een militaire expeditie te leiden om een Mahayana-boeddhistische regering op Bali te vestigen. De inscriptie vertelt ook over het succes van militaire expedities van eilanden op zee, Nusa Penida of Maluku ver weg. Het is de eerste bekende inscriptie waarin een Balinese koning zijn naam opsomt. Het is niet veel wat je ziet, maar Belanjong inscriptie is het oudste (uit het jaar 914) wat er is gevonden op Bali en is Nationaal Cultureel Erfgoed. 

Night Market

De kans is groot als je op reis gaat naar Bali, dat je absoluut gek bent op het Balinees eten. Ben je hier net als ik een grote fan van, dan kan je geluk hier niet op! Veel kraampjes met enorme variëteit aan verschillende Indonesische gerechten van uitstekende kwaliteit. Gerechten als ayam bakar, sate lillit, nasi tepeng, ayam betutu maar ook heerlijke snacks. Dit is dé plek waar je heerlijk eten kan halen of nog beter daar op eet en ondertussen geniet van de sfeer. Niet te vergeten dat je hier weinig betaald voor heerlijk eten. Als je het kan missen zijn de locals erg dankbaar met de fooi die je ze geeft. De markt is elke dag geopend vanaf vier uur in de middag. Ook zijn er een aantal kramen met kleding en souvenirs. 

Patio lunchplek Sanur Bali

Patio

In het begin van jaar 2022 is het restaurant geopend in de binnenplaats. Het is er erg sfeervol, uitstekende service, een uitgebreid menu en de juiste kwaliteit/prijs verhouding. 

Instagram:

@patiosanur

Segera the seaside

Een restaurant aan de lange en gezellige boulevard. De ideale plek om relaxt en sfeervol te dineren op het strand. Zie hoe de locals zich hier op het strand verzamelen om de zonsondergang te bekijken. 

Instagram:

@segara_theseaside

Diner plek Sanur Bali

Meer leuke hotspots:

Lemo beach cafe

Een tapas, vegan en keto cafe aan de drukke en gezellige boulevard. Ze hebben een uitgebreid menu en bijzondere soorten koffie. Ondertussen kan je genieten van het uitzicht en het live muziek. 

Lilla

De ideale plek om relaxt en sfeervol te dineren op het strand. Er is een uitgebreide drank kaart in combinatie met keuze uit heerlijke gerechten. Geniet ondertussen van de prachtige zonsondergang. 

Coco bistro

Is het na een lange wandeling over de boulevard tijd om bij te komen?Dan is dit het perfecte plek. Plof jezelf neer op een van de lounge sets. Bestel een lekker drankje en geniet van het uitzicht op zee.

Massimo

Dit is bijzonder genoeg de toeristische attractie van Sanur. Het maakt niet uit welk tijdstip je hier bent of langs rijd, er staat altijd een wachtrij. Laat je hier niet door afschrikken, want het ijs is zeker de moeite waard om je aan te sluiten in de rij!