Omgeving Nusa Penida
Dieren Nusa Penida

Met de publieke boot vanuit de haven in Sanur kom je na veertig minuten aan op het prachtige eiland. Dit is het grootste Nusa eiland met een oppervlakte van tweehonderd vierkante kilometer. Wat te doen tijdens je rondreis op Nusa Penida?  Je hebt hiervoor een scooter nodig om alle bezienswaardigheden op te zoeken. Gelukkig wordt dit gelijk aangeboden bij aankomst op het eiland. Ideaal! 

Als je nog opzoek bent naar een accommodatie dan raad ik je La Colina Bungalow aan. Op tien minuten rijden van de haven zit deze prachtige accommodatie op een heuvel. Je hebt uitzicht op de noordkust van Penida, Bali en als de lucht helder is zie je ook nog Gunung Batur. Wat een plaatje! De gastheer geeft goede service en maakt een heerlijk ontbijt klaar. 

Pantai Suwehan Nusa Penida

Pantai Suwehan

Om een voet te zetten op dit strand is al een avontuur op zich! Tegenover de parkeerplaats kom je een Warung tegen. Mocht je nog geen water bij je hebben, is het een aanrader om dat hier alsnog te halen. Na de eerste trap naar beneden kom je de Suehan Tempel tegen. Hier loop je rechtdoor en dan sta je bij het begin van een lange trap naar beneden. Je moet van avontuur houden om deze trap te bewandelen. Het is niet onderhouden, enigszins gevaarlijk en je moet elkaar motiveren om door te zetten. Uiteraard is het de moeite waard wanneer je het prachtige uitzicht en het strand ziet. Om het strand op te komen moet je over een aantal rotsen heen. Houdt er rekening mee dat dit alleen kan als het eb is.

Het kan ingewikkeld zijn om hier te komen. De beveiliging wijst je gelijk door om het ‘park’ in te gaan. Hier proberen ze je een pakket aan te praten waarbij zij foto’s voor je zullen maken. Uiteraard heeft dit een hoge prijs. Als je volhoudt dat je alleen door het park wilt, dan kan je entree betalen van 20.000 Rupiah p.p. – €1.30. Er zijn twee Warungs en een aantallen toiletten op het park. Als je dit voorbij loopt kom je bij de trap naar beneden richting het uitkijkpunt. Het is een goed onderhouden trap met een touw aan de zijkant waar je je aan vast kan houden. Eenmaal beneden loop je een aantal meter rechtdoor naar de volgende trap. Na deze kleine trap sta je op de top met prachtig uitzicht op o.a. Diamond Beach. Als je goed kijkt kun je de trap zien die je wellicht hierna gaat bewandelen. Op de top is ook een kleine tempel. Er heerst een vloed van stilte en rust. Ondanks dat je de trappen moet bewandelen in de hitte, is het absoluut de moeite waard. 

Het is altijd een onverwachte verrassing als je aankomt bij bestemming. Er kunnen hele parken omheen zijn gebouwd. Hier aan de westkust is dat ook het geval. Nadat je de scooter hebt geparkeerd kan je lopends het park over of je kan achterop de scooter van een van de locals. Er zijn Warungs, souvenir winkels en kleine supermarkten. Na ongeveer tien minuten wandelen ben je bij het prachtige uitzicht aangekomen. De naam zegt natuurlijk al hoe het eruit ziet, maar dit moet je bewonderen met je eigen ogen. Zin om een duik te nemen in zee? Neem hier de trap naar beneden en je staat op Kelingking Beach. Er is een bamboe stok waar je je aan vast kan houden maar wees altijd voorzichtig. De golven zijn hier ruig en het is niet altijd verstanding om hier te gaan zwemmen. 

Tip: Let op je spullen, er lopen hier veel apen rond

Nusa Penida T-Rex

Kies je er ook voor om het eiland te verkennen op de scooter? Wees je ervan bewust dat de wegen opengebroken, gevaarlijk of een risico zijn. Maak voor jezelf altijd de keuze of het lukt om op die wegen te rijden. De weg hier naartoe is namelijk zo’n weg, lang en opengebroken. Als je eenmaal bent aangekomen zie je een grote witte tempel. Hier kan je de scooter parkeren.

De route naar de viewpoint staat helaas niet aangegeven. Hier volgt een korte omschrijving. Tegenover de ingang van de tempel is een ingang naar een open veld. Hier kunnen een aantal koeien staan maar die doen niks. Je gaat naar rechts waar je een pad kan herkennen aan kleine takken op de grond. Dit pad loop je uit. Nu sta je aan de top van de trap die je naar beneden moet lopen om bij het view point te komen. Het is een prachtig uitzicht over de zuidwest kust van Penida. 

Nusa Penida Diamond Beach

Als je hier in de middag bent moet je entree betalen. Het is 15.000 Rupiah p.p. – €0.95 en de parkeerkosten zijn 5000 Rupiah – €0.30. Oftewel dit bedrag gun je de local mensen natuurlijk wel. Nu je wellicht de moeilijkste trap bij Pantai Suwehan hebt bewandeld, vallen alle andere trappen op het eiland mee. Met de nieuwe voltooide trappen is Diamond Beach makkelijk en betrouwbaar te bereiken. Nadat je deze trap heb bewandeld zul je nog een kleine, niet onderhouden trap naar beneden moeten. Gelukkig kan je je vast houden aan een touw dat aan de zijkant hangt. Nu hoef je alleen nog de rots af en je staat op een prachtig wit zand strand met een helder blauwe baai! 

Tip: Bezoek het in de ochtend om de drukte vermijden + eind v.d. middag is er geen zon

Een plek waar het ontzettend druk kan zijn door bezoek van grote groepen. Het is het beste om hier vroeg in de ochtend naar toe te gaan. Om hier te komen moet je opnieuw over een lang pad dat opengebroken ligt. Dit is ongeveer een weg van vijftien minuten. Bij aankomst op de parkeerplek moet je 5000 Rupiah – €0.32 betalen. Aan de rechterkant zit een warung waar je de zonsondergang kan bekijken. Via de linker kant kun je het park op richting Angel Billabong. Onderweg komen je een aantal warungs en winkeltjes tegen. Hier zijn ook veel leuke foto spots waar je gebruik van kan maken tegen een klein bedrag. Het is de perfecte plek om te relaxen terwijl je de oceaan over de rand ziet komen. De zwembaden zijn kristalhelder en zorgen voor een rustige duik, maar alleen bij eb! Het tij verandert voortdurend, zorg ervoor dat je je onderzoek van tevoren doet.

Het perfecte strand om te relaxen aan de westkust van het eiland. De weg hier naartoe is gemakkelijk en goed onderhouden. Op het eind moet je een stuk afdalen, wees daar natuurlijk voorzichtig (Hati-Hati). Houd altijd beide remmen in!

Bij het strand zijn meerdere warungs waar je heerlijk kan eten. Hierna kun je er twee ligbedden en een parasol huren voor 50.000 Rupiah – €3.20. De hele dag kun je hier genieten van het uitzicht, prachtig zeewater en van de zonsondergang. Er zijn geen grote golven waardoor je gemakkelijk het water in kan. Mocht je ergens op het eiland willen snorkelen dan is dit de perfecte locatie. Crystal Bay is een absolute aanrader!

Tip: Zorg dat er altijd genoeg benzine in de scooter zit, het kan een tijd duren voordat je kan tanken

Crystal Bay Beach Nusa Penida

Op slechts een korte tocht van 5 minuten, om de hoek van Angels Billabong, ligt Broken Beach. De schoonheid de uitgestrekte oceaan met golven en blauwachtig groen water, het landschap en het witte zand strand is echt betoverend. Je kan het strand niet op maar je kan er wel van bovenaf omheen wandelen. Geniet hier van de natuur en de rust die hier heerst.

Atuh Beach Nusa Penida

Nog een strand waar je de hele dag kan relaxen en genieten van de omgeving. Er zijn twee manieren om bij Atuh Beach te komen. De beste is om hier te komen via dezelfde route als naar Diamond Beach. Hier aan de linker kant ligt dit prachtige strand. Het is geen verrassing meer dat je een stijle trap moet bewandelen om op het strand te komen. Het pad is niet overal onderhouden wat weer een avontuur op zich is. Na ongeveer vijftien minuten ben je beneden. Het strand is omringd door warungs, ligbedden met parasol, schommels en leuke foto spots. Dit strand geeft prachtige rots- en koraalformaties. De zee is echter ondiep en bij eb staat het leeg. Huur een ligbed, neem een Kelapa Muda en geniet van je dag!

Goa Giri Putri Temple

Zet dit gelijk op je To-Do lijst, het is namelijk een once in a lifetime ervaring. Je wordt bij de tempel ontvangen met een reiniging door één van de locals die de tempel onderhoudt. Er wordt gevraagd om een kleine donatie van 20.000 Rupiah p.p. – €1.30.

Hierna word je begeleidt naar een kleine ingang van een rots. Bij het zien van de ingang vraag je jezelf af hoe je hier überhaupt doorheen komt. Je gaat door de ingang, moet een stukje kruipen en daar sta je dan. In een magische ondergrondse tempel met een gigantische hoogte. Dit kost je een paar minuten om het te laten bezinken. Als je geluk hebt is er een ceremonie aan de gang die je kan bijwonen.

Locatie Google Maps: Goa Giri Putri Temple, Suana, Klungkung, Bali, Indonesië

Tip: Mocht je geen sarong bij je hebben, tegenover de tempel kun je er een huren voor 10.000 Rupiah – €0.65