Duikbrevet halen

In dit blog bericht ga je informatie vinden over je duikbrevet halen op Bali. Lees hoe je dit stap voor stap in 3 dagen gaat doen. Ontdek de onderwaterwereld op een andere level.

Vind jij de onderwaterwereld ook zo bijzonder? Dan is het absoluut een aanrader om te gaan duiken. Heb je dit nog nooit eerder gedaan? Geen probleem, op Bali kan je je duikbrevet halen. Tijdens het snorkelen zie je al de meest prachtigste dingen, maar meters diep in zee is een heel ander leven. Je ziet andere soorten koraal, vissen en veel roggen. Met duiken kan je daadwerkelijk in o.a. een scheepswrak in plaats van alleen de bovenkant ervan bekijken. Het gevoel wanneer je 18 meter diep ligt en dan naar boven kijkt, onbeschrijfelijk!

Padi

Lijkt het je gaaf om te gaan duiken maar heb je nog geen duikbrevet? Bij PADI kan je in drie dagen je duikbrevet halen. Mijn ervaring hiermee is erg positief. Tijdens een bezoek aan Lovina in het noorden van Bali kwam ik met ze in contact. Via de accommodatie werd Permai Scuba Dive aangeraden om een duikbrevet te halen. De cursus bestaat uit drie intensieve dagen. Voorafgaand krijg je een e-learning met leerstof en opdrachten die je afgerond moet hebben voordat je het examen mag afnemen. Ondanks dat het veel is om te leren, is het interessant en natuurlijk belangrijk als je gaat beginnen met duiken. Je geeft je persoonlijke gegevens en een pasfoto aan de assistent. Tegenwoordig kan dit ook online geregeld worden.

Dag 1

duikbrevet halen op Bali

Op de eerste dag werden wij om 07:00 opgehaald bij onze accommodatie. Het was ongeveer 10 minuten rijden naar het kantoor toe. Hier werden wij ontvangen door een hoog opgeleide duikinstructeur en zijn assistent. Normaal gesproken is de cursus in een groep maar omdat dit in de Covid periode was, waren wij met zijn tweeën. Er wordt gelijk gekeken naar je maat voor de vinnen, bril en duikpak. Het is belangrijk dat dit gelijk goed is zodat je de aankomende drie dagen gelijk je duikspullen kan pakken. Ook is het handig om je maten te onthouden voor als je ergens anders duikspullen gaat huren of zelf gaat aanschaffen. Er wordt duidelijk uitgelegd wat je die dag gaat doen en wat er van je verwacht wordt.

De eerste dag ga je in het zwembad oefenen. Dit duurt ongeveer 4 uur. Op de helft ga je met zijn allen lunchen. Dit zit inbegrepen bij de prijs. Het is erg wennen om via een zuurstoftank te ademen. Door de goede begeleiding kan je hier rustig aan wennen. Je leert hoe je moet klaren, rustig ademen en de basis symbolen bij het duiken. Na deze eerste dag wordt je weer bij je accommodatie afgezet. Het is belangrijk om gelijk verder te oefenen met de e-learning. Je begrijpt de volgende dag de uitleg van de duik instructeur beter en je kan eventueel gelijk vragen stellen bij onduidelijkheid. 

Dag 2

Wij keken erg uit naar deze dag. Je gaat namelijk voor het eerst in zee duiken. Om 06:30 werden wij weer opgehaald bij onze accommodatie. Het duikteam checkt van te voren de omstandigheden op zee. Een belangrijke regel is: veiligheid voorop. Mochten de golven te hoog zijn of de stroming te sterk, dan gaat het niet door. Gelukkig was de zee rustig. Na onze spullen te hebben gepakt konden we lopend naar het strand toe. Het team zorgt altijd voor de duikspullen. Je hoeft niks zelf te tillen. Bij het strand aangekomen stond een vissersboot klaar om ons mee te nemen naar de duik plek. Het was ongeveer 10 minuten varen.

De duik plek was 8 meter diep. Doordat we 1 op 1 begeleiding hadden konden we veel oefenen. Wanneer dit is afgerond ga je het prachtige onderwaterwereld bekijken! Dit is tenslotte waarvoor je je duikbrevet wilt halen. Na een tijd werd de stroming wat erger en werd er besloten om terug te gaan naar de boot. Het is erg fijn dat het PADI team zich aan de veiligheid houdt. Je gaat met zijn allen terug naar het kantoor. Hier bespreek je tijdens de lunch hoe het eerste keer duiken in zee is gegaan. Er wordt verteld wat er op de planning staat voor de derde en tevens de laatste dag. Iets heel gaafs! 

Dag 3

duikbrevet halen op Bali

De dag is aangebroken dat je je duik examen gaat doen op een ontzettend gave plek. Je gaat namenlijk duiken bij het USAT Liberty Wrak in Tulamben. Lees er hieronder meer over. We werden weer om 06:30 opgehaald bij onze accommodatie. Het duikteam had van te voren alle spullen ingeladen in het busje. Tulamben ligt in het noordoosten van Bali. Het was in totaal 2 uur rijden naar bestemming. Onderweg haalden we de instructeur en de assistent op. Tijdens de rit bespraken we wat we gingen doen. Het was eerst belangrijk om alle oefeningen af te ronden. Ging dit goed en was er nog tijd over? Dan konden we vrij duiken rondom het schip. Hier mochten wij tot maximaal 18 meter diep duiken.

Het is een bijzonder gevoel wanneer je de eerste meters naar beneden duikt. Het heldere water om je heen, koraal, prachtige vissen en natuurlijk je eerste kijk op het schip. Wauw. De gehele eerste duik hebben we oefeningen gedaan om dit volledig af te ronden. De oefeningen doe je op 8 meter diepte om je balans te oefenen met ademhalen. Ook oefen je op 18 meter diepte, met roggen die om je heen zwemmen. Oefeningen afronden is nog nooit zo bijzonder geweest! Na 68 minuten onder water te zijn geweest gingen we met met zijn allen lunchen. 

Klaargemaakt voor de tweede duik waar we nog 2 oefeningen moesten halen. Onze instructeur had besloten om dit gelijk in het begin te doen zodat we daarna vrij konden duiken. Wij waren natuurlijk erg benieuwd naar het schip. Na ongeveer 30 minuten hadden we alle oefeningen van het examen behaald. Nu mochten wij met zijn tweeën vrij duiken. De duik instructeur hield ons op afstand nog een beetje in de gaten. Je beseft niet dat je 18 meter diep aan het duiken bent, door een schip heen. Het vroege opstaan en oefenen wordt gelijk beloond. Dit is fantastisch!

Theorie examen

Nadat je enthousiast bent over het behalen van je duik examen en je eerste duik alleen, moet je natuurlijk ook het theorie examen halen. Daarom is het belangrijk dat je de gehele e-learning leert en de oefeningen maakt. Het is het beste om na het praktijk gelijk de e-learning erbij te pakken. Als je dit voldoende hebt gedaan lukt het om je theorie examen te behalen. Het is een schriftelijk examen met meerdere versies. Je duik instructeur bepaald welke versie je maakt. Je krijgt voldoende tijd om het examen te maken. Na afloop lever je het examen bij je instructeur in en wordt het nagekeken. Binnen 2 dagen krijg je te horen of je de theorie examen hebt gehaald. Voor je het weet ontvang je je World Wide Divers pas!

USAT Liberty Wreck

Één van de bekendste duikplekken ter wereld. Tulamben ligt in het noordoosten van Bali. In zee vanaf 15 meter diep tot 28 meter ligt het wrak. In 1942 ging het schip vanaf Australië naar de Filipijnen met spoorweg en rubber. Vlakbij Lombok werd het schip getorpedeerd door een Japanse onderzeeër. Er werd geprobeerd om het schip te verslepen door een Nederlandse oorlogschip naar Singaraja. Het schip maakte te veel water waardoor het bij de kust van Tulamben werd gelegd. In 1963 barstte de vulkaan uit op Bali en door de schokken gleed het van het strand af. Het wrak is sindsdien bedekt met koralen en er is een variëteit aan onderwaterleven. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *