Ceningan Cliff Nusa

Yellow Bridge

Bij aankomst op het eiland Nusa Lembongan zijn er een aantal mensen die je een scooter aanbieden. Je kan dit misschien als vervelend ervaren. Eigenlijk is het juist ideaal omdat iemand gelijk een scooter voor je regelt. Binnen een paar minuten ben je al aan het rond rijden over het eiland! Wat aan het eiland opvalt is de gele brug. Dit is de brug die verbonden is met Nusa Ceningan en waar je met je scooter overheen moet om daar te komen. Met de heldere blauwe zee eronder is het een mooi plaatje om te zien.

Wat is er te doen tijdens je trip op Nusa Ceningan? Het kleinste eiland van de drie met een oppervlakte van drie vierkante kilometer. Via de Yellow Bridge dat verbonden is met Nusa Lembongan kom je op het eiland aan. Op Ceningan kan je het typische eiland leven bewonderen. Local mensen die volledig bezig zijn met het proces van zeewier, dit verkopen en met dit geld kunnen rondkomen. Ondanks dat er hard wordt gewerkt is er een relaxte sfeer. Het is een klein eiland maar er zijn genoeg bezienswaardigheden. Klik hier om het prachtige eiland op videobeeld te zien. 
Blue Lagoon Nusa Ceningan

Wat is lekkerder dan met prachtig weer over het eiland heen touren. Neem een tussenstop bij deze plek. Het heeft een geweldige uitzicht over de heldere blauwe zee. Om hier te komen moet je de ingang van Blue Lagoon Avia Villa’s nemen. Dit is een lange steeg waar je uiteindelijk eindigt met direct zicht op de zee. Ben je hier tot rust gekomen en heb je zin in wat avontuur? Neem met de scooter een afslag eerder. Als je het pad uitrijdt kom je bij een Jumping Point. Je kunt hier van een Cliff afspringen op 16 of 4 meter hoogte. Bekijk van te voren altijd of er een trap in zee is en in welke staat de zee is. Veiligheid voorop natuurlijk!

Het verhaal van Putu

Op reis maak je bijzondere momenten mee met de local mensen van het land of eiland. Zo heb ik hier een bijzonder moment mogen meemaken. Ik heb hier een vrouw van 25 jaar ontmoet genaamd Putu. Haar gezin bestaat uit haar vader, moeder en een baby. Sinds Covid zijn haar ouders werkloos. Haar vader is naar Sumba vetrokken om werk te zoeken. Helaas kon hij daar geen werk vinden. Hij zit nog steeds daar omdat hij geen geld heeft om terug te komen. Doordat ze beidde geen werk hebben is er geen inkomen. Haar moeder is sindsdien erg ziek en de baby ook.

Putu moet nu zorgen voor de baby en zorgen dat er geld binnen komt om iets te kunnen eten en om melk te kopen voor de baby. Als zij oppas heeft voor de baby, staat zij hele dagen bij haar plekje aan zee om zeewier te vangen. Wat erg gevaarlijk is. Destijds stond ze op de hoek van Twilight Hut. Ze legt uit hoe het proces van de zeewier werkt en laat het je zien. Ik heb haar 100.000 Rupiah – €6.45 gegeven en haar dankbare reactie hierop is hartverscheurend. Met haar zijn er velen die op deze manier aan hun geld moeten komen. Mocht je wat geld kunnen missen, steun af en toe de locals. Ze zijn er ontzettend blij mee en je er erg dankvoor voor.

Voor 1 grote zak van 25 kg aan zeewier krijgt ze 5000 Rupiah – €0.32. Pas bij 2 zakken kan ze een beetje eten halen. 

Voor 100.000 Rupiah – €6.45 kan ze 5 kilo rijst halen en 9 eieren. 

Putu Nusa Ceningan

Stranden

Het eiland is omringt met de meeste prachtige stranden. Helder blauw zee, palmbomen en witte zand strand. Het is een schitterend plaatje. Doordat het een klein eiland is kan je veel stranden bezoeken in een korte tijd. In mijn beleving zijn dit de mooiste stranden.

Secret Point Beach

Vind je het leuk om naar surfers te kijken of ga je liever zelf surfen? Dit is de perfecte strand ervoor! Parkeer je scooter op de heuvel, loop een kleine trap naar beneden en je bent er al. 

Locatie: 7CVQ+99V, Jl. Sarang Burung, Lembongan, Kec. Nusa Penida, Kabupaten Klungkung, Bali 80771, Indonesië

Song Tepo Beach

Een klein strand waar je kan relaxen na het touren. Aan het strand zitten genoeg restaurants waar je wat kan eten terwijl je van het prachtige uitzicht geniet.

Locatie Song Tepo Beach:

Ceningan Island, Lembongan, Kec. Nusa Penida, Kabupaten Klungkung, Bali 80771, Indonesië